1. Neem 30 seconden om zelf na te denken over een antwoord.
2. Bespreek dit vervolgens met de persoon naast je.
3. Tot slot delen een paar leerlingen hun antwoorden met de klas.
Deze les is ontwikkeld in samenwerking met Vapen #jouwkeuze. Zij hebben een uitgebreid lespakket ontwikkeld dat je vindt op https://vapenjouwkeuze.nl/pages/voor-docenten. We raden dit pakket van harte aan!
Bekijk les
53% van de jongeren geeft aan op school geen of te weinig informatie te hebben gekregen over betrouwbare anticonceptiemiddelen (Rutgers, 2023). Ook neemt het gebruik ervan onder jongeren af. Genoeg redenen dus om daar in je mentorles aandacht aan te besteden. In deze les leren jongeren over betrouwbare anticonceptiemiddelen, zodat ze goed geïnformeerde keuzes kunnen maken.
Opdracht:
De leerlingen zetten zelfstandig in het werkblad bij iedere afbeelding van anticonceptie de juiste benaming. Daarna bespreken ze met hun buur hoe ieder middel werkt, waar je het kan verkrijgen en hoe vaak je het gebruikt.
Leerdoelen:
Bekijk les
We weten allemaal dat we gezond moeten eten. Maar door invloeden vanuit onze omgeving en reclames voor ongezonde producten is de verleiding erg groot. Deze les gaat over het weerstaan van deze verleiding zodat leerlingen toch gezonde keuzes maken.
Opdracht:
Leerlingen werken in groepen van vier en doen alsof ze de regering zijn. Welke maatregelen zouden zij nemen om mensen minder te verleiden tot ongezonde keuzes? Dit doen ze aan de hand van een aantal vragen.
Leerdoelen:
Bekijk les
Je lichaam werkt hard en heeft voedingsstoffen nodig om goed te kunnen werken. De belangrijkste zijn koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen en vitamines. Deze stoffen zitten in voeding. Eet daarom gevarieerd en houd balans: niet te veel en niet te weinig. In deze les kijken de leerlingen hoe gezond ze eten en wat ze kunnen verbeteren aan de hand van de Schijf van Vijf.
Opdracht:
De leerlingen reflecteren individueel aan de hand van een document op hun eetpatroon. Krijgen ze genoeg van alle voedingsstoffen binnen? Eten ze te veel of juist te weinig? Daarna bespreken ze dit in groepen van vier.
Leerdoelen:
Bekijk les
Veel jongeren slapen slecht. De oorzaken hiervoor lopen uiteen van ergens over piekeren (huiswerk, vrienden, familie, gezondheid) tot mediagebruik en een veranderende hormoonhuishouding. In deze les leren leerlingen waarom het belangrijk is om te investeren in een goede nachtrust en wat ze zelf kunnen doen om beter te slapen.
Opdracht:
De leerlingen gaan 30 Seconds spelen met woorden gerelateerd aan slaap. In groepjes van vier proberen de leerlingen zo snel mogelijk alle woorden op de kaartjes aan elkaar uit te leggen.
Leerdoelen:
Copyright © 2024 WellBased B.V. - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden en privacyverklaring
Voeg deze mentorles toe aan je agenda, zodat je deze tijdens je mentoruur snel kan klaarzetten.
Vond je dit een leuke les? Deel deze les dan eenvoudig met je mede collega’s!
We horen graag jouw mening over deze les, zodat we kunnen blijven door ontwikkelen?