Download hier een pdf met alle lessen!
Sorteren op
Bekijk les
Tijdens deze les ervaren de leerlingen miscommunicatie door aannames. Door middel van een grappige opdracht worden leerlingen ervan bewust dat anderen niet denken zoals zij en dus hun verhaal anders kunnen interpreteren.
Opdracht:
De leerlingen werken in groepen van drie. De eerste persoon schrijft een simpele zin, persoon twee maakt hier een tekening van en persoon drie maakt een zin bij de tekening. Zijn de eerste en de laatste zin hetzelfde of is hier sprake van miscommunicatie?
Leerdoelen:
Bekijk les
Alle leerlingen werken als één groep aan het oplossen van het raadsel: Wie hebben de overval gepleegd? De leerlingen werken aan hun oplossingsvermogen door samen op zoek te gaan naar het antwoord.
Opdracht:
De gehele klas werkt samen om een raadsel op te lossen.
Leerdoelen:
Bekijk les
Iedereen wordt blij van een complimentje en het geeft leerlingen zelfvertrouwen. Ook krijgen leerlingen onderling een sterkere band als ze elkaar complimenten geven. In deze les gaan leerlingen elkaar complimenteren op hun kwaliteiten.
Opdracht:
Verdeel de leerlingen in groepen van vier. Van elk groepslid schrijven ze op waar diegene goed in is, waar diegene trots op kan zijn en een kwaliteit van deze persoon. Deze complimenten spreken ze in hun eigen groep naar elkaar uit.
Leerdoelen:
Bekijk les
Leerlingen werken samen om door een doolhof heen te komen. Dit vergt goede communicatie en ze zullen actief naar elkaar moeten luisteren.
Opdracht:
In groepjes van vier zitten leerlingen vastgeplakt aan een stift. Door goed te communiceren moeten ze zo snel mogelijk en zonder fouten door een uitgeprint doolhof navigeren.
Leerdoelen:
Bekijk les
Brainwriting is een manier om in korte tijd veel ideeën te bedenken. Als je je even niet zo creatief voelt of je loopt vast, is het handig om goed te kunnen brainstormen.
Opdracht:
Tijdens deze les brainstormen de leerlingen aan de hand van de methode Brainwriting. Binnen 4 minuten komen ze met 48 ideeën om gemakkelijker huiswerk te kunnen maken.
Leerdoelen:
Bekijk les
Om weer even energie in de klas te krijgen gaan leerlingen actief aan de slag met een leuk spel.
Opdracht:
De leerlingen staan in een kring en geven de beurt door aan de hand van Whoosh en Pow. Met Boink kan de beurt worden teruggekaatst. Meer regels kunnen aan het spel worden toegevoegd om het uitdagender te maken.
Leerdoelen:
Bekijk les
Paardenrace is een spel waarbij je even over de ongemakkelijkheid heen moet stappen. Door met zijn allen even gek te doen, stappen alle leerlingen ook een beetje uit hun comfortzone.
Opdracht:
Alle leerlingen staan in een kring en doen alsof ze paarden zijn. Ze beginnen met de ‘katalop’-handeling: je klapt in je handen en slaat vervolgens met je rechterhand op je rechterbeen en met je linkerhand op je linkerbeen waarna je weer in je handen klapt, enzovoort. Vervolgens geeft de spelleider verschillende aanwijzingen die de paarden moeten uitvoeren. De rol van spelleider kan tijdens het spel gewisseld worden.
Leerdoelen:
Bekijk les
Iemand na doen kan ontzettend nuttig zijn. Door anderen te imiteren leren we nieuwe vaardigheden. Deze les is bedoeld om leerlingen een betere band met elkaar te laten opbouwen.
Opdracht:
Leerlingen staan in een kring. Er is één iemand op de gang (de rader), terwijl een leider wordt gekozen. Je kunt ook iemand aanwijzen, terwijl de rader zijn/haar ogen dicht doet. Alle leerlingen doen de leider na en de rader moet erachter komen wie de leider is. Het leukste is om dit te doen met muziek. Lachende leerlingen gegarandeerd!
Leerdoelen:
Bekijk les
Een hechte klas is bevorderlijk voor de sfeer. Met deze opdracht leren leerlingen elkaar beter kennen.
Opdracht:
De leerlingen staan in een kring en om de beurt, in willekeurige volgorde, stapt er iemand naar voren en zegt waar hij of zij goed in is of leuk vindt. Als dit voor andere leerlingen ook geldt, stappen zij ook naar voren en zeggen ‘ik ook’. Dit wordt in hoog tempo gespeeld.
Leerdoelen:
Bekijk les
Als leerlingen even het gevoel hebben dat ze geen nieuwe informatie kunnen opslaan, is het tijd voor een pauze. In deze les krijgen de leerlingen een energizer: Even iets energieks doen, zodat je er daarna weer tegenaan kan!
Opdracht:
De groepen strijden tegen elkaar wie als eerste de opdrachten af heeft. De docent bepaalt per opdracht welke lichaamsdelen én hoeveel de grond moeten raken. Bijvoorbeeld: 3 voeten, 5 vingers, 1 hoofd en 2 buiken. Het groepje dat zo snel mogelijk precies 3 voeten, 5 vingers, 1 hoofd en 2 buiken op de grond heeft, wint een punt.
Leerdoelen:
Bekijk les
Wat omschrijft een leerling nou echt? Deze les is een laagdrempelige manier voor leerlingen om elkaar beter te leren kennen en zichzelf open te stellen.
Opdracht:
In groepen van vier stellen de leerlingen zichzelf voor. Ze mogen hierbij niet praten en alleen foto’s laten zien op hun telefoon. De foto’s vertellen hun verhaal. Achteraf moeten de leerlingen wat over elkaar vertellen.
Leerdoelen:
Bekijk les
De mobiele telefoon bepaalt een groot deel van het leven van veel leerlingen en kan dus veel zeggen over iemand. In deze les bespreken leerlingen hun favoriete apps.
Opdracht:
Leerlingen kiezen drie apps waar ze absoluut niet zonder kunnen. Daarna presenteren ze in groepen van vier hun keuze aan elkaar en lichten deze toe. Deze opdracht kan ook gedaan worden zonder telefoon.
Leerdoelen:
Bekijk les
In deze les leren de leerlingen zich open te stellen voor en actief te luisteren naar elkaar, zodat zij elkaar beter begrijpen.
Opdracht:
Leerlingen vormen tweetallen met iemand die ze niet vaak spreken en vertellen elkaar over iets van afgelopen week waar zij trots op zijn. De ene leerling vertelt en de andere leerling luistert actief en stelt vragen.
Leerdoelen:
Copyright © 2024 WellBased B.V. - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden en privacyverklaring