Download hier een pdf met alle lessen!
Sorteren op
Bekijk les
Tijdens de puberteit wordt persoonlijke hygiëne extra belangrijk door veranderingen in het lichaam. Daarom focust deze les op het belang van het verzorgen van jezelf.
Opdracht:
In tweetallen praten de leerlingen over hun persoonlijke hygiëne. Ze bespreken hun ochtend- en avondroutine en wat zij doen om zichzelf schoon en fris te houden. De docent vraagt daarna aan de klas wat de leerlingen hebben besproken en schrijft de punten op het bord om samen een overzicht te creëren.
Leerdoelen:
Bekijk les
Stagelopen is een leerzaam en leuk avontuur voor leerlingen. Om het meeste uit een stage te halen is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. In deze les krijgen leerlingen verschillende tips over gedrag, kleding en verwachtingen.
Opdracht:
De leerlingen bereiden zich voor op hun volgende stage. Dit doen ze door een vragenlijst te beantwoorden.
Leerdoelen:
Bekijk les
Leerlingen onderschatten of overschatten zichzelf en elkaar regelmatig. Het vermogen om realistische verwachtingen te stellen is belangrijk om teleurstelling en misverstanden te voorkomen, maar ook om jezelf te blijven uitdagen. In deze les leren leerlingen realistische verwachtingen te stellen en het belang van verwachtingen delen met elkaar.
Opdracht:
Leerlingen gaan aan de hand van stellingen bij zichzelf na of ze iets een te lage, te hoge of realistische verwachting vinden. Door hun antwoorden klassikaal te bespreken, ontdekken de leerlingen dat niet voor iedereen hetzelfde realistisch is.
Leerdoelen:
Bekijk les
Samenwerken is een belangrijke vaardigheid om te ontwikkelen voor later. Leerlingen moeten zowel met bekende als onbekende mensen kunnen samenwerken. In deze les leren leerlingen het belang van samenwerken en het vormen van groepjes.
Opdracht:
De leerlingen doen een samenwerkingsopdracht. Ze moeten een tweetal vormen met een klasgenoot met wie ze niet vaak samenwerken. In tweetallen tekenen de leerlingen een willekeurig dier door samen één stift vast te pakken. Ze mogen geen van beiden de stift loslaten en de stift mag niet van het papier komen. Deze oefening wordt een aantal keer gedaan waarbij leerlingen telkens een nieuwe partner zoeken.
Leerdoelen:
Bekijk les
Het is goed om te reflecteren op wat je hebt geleerd. Zo sta je stil bij de dingen waar je trots op bent en kijk je waar je de komende maanden mee verder zou willen; wil je iets nieuws leren of jezelf verbeteren in iets? In deze les reflecteren de leerlingen op het afgelopen kwartaal.
Opdracht:
Iedere leerling krijgt een A4 met verschillende reflectievragen. Door deze vragen te beantwoorden blikken ze terug op het afgelopen kwartaal. Je vindt één link met verschillende bestanden in de voorbereiding. Zo krijgen de leerlingen ieder kwartaal andere vragen.
Leerdoelen:
Bekijk les
Iedereen leert anders en de ene strategie werkt beter dan de andere. Een zestal leerstrategieën worden gekoppeld aan de eigenschappen van dieren. De strategie van de slak lijkt langzaam, maar zorgt ervoor dat leerlingen de stof sneller en beter onthouden.
Opdracht:
Individueel bedenken leerlingen in welk dier zij zich het meest herkennen. Vervolgens bespreken ze in viertallen hun antwoorden en bedenken ze hoe ze de methode van de slak bij ieder vak het beste kunnen toepassen.
Leerdoelen:
Deze les is gemaakt in samenwerking met:
lerenlerenmethode.nl ® en leerlingleertleren.nl ®
Bekijk les
Groepsdruk maakt het soms lastig om een melding te maken wanneer iemand wordt gepest, iemand in de problemen zit of er sprake is van een onveilige situatie. Als je snitcht ben je niet loyaal aan je vrienden en als je het negeert kan het misschien wel fout aflopen. In deze les wordt het verschil tussen snitchen en melding maken uitgelegd en leren leerlingen hoe ze dit op een veilige wijze kunnen doen.
Opdracht:
Aan de hand van scenario’s gaan leerlingen bepalen of ze melding maken, het zelf oplossen of de situatie negeren. Op het teken gaan leerlingen staan in een hoek van de klas die staat voor een van deze opties. Hierna wordt er klassikaal besproken waarom leerlingen voor een bepaalde optie kiezen.
Leerdoelen:
Lestip: bekijk met de klas ook de videoclip Stukje van mij van Meau
Bekijk les
Buitensluiten kan veel verdriet brengen bij leerlingen. Gelukkig wordt er niet altijd met slechte intentie iemand buiten gesloten en is er vaak wel een oplossing te vinden. Hoe kan je ervoor zorgen dat meer mensen zich welkom voelen in de klas en hoe kan je buitensluiten aankaarten als het dan toch gebeurt?
Opdracht:
In deze les bespreken leerlingen aan de hand van verschillende scenario’s hoe zij in die scenario’s buitensluiten zouden aankaarten, hoe het voorkomen kon worden en hoe zij zich in die situatie zouden voelen.
Leerdoelen:
Bekijk les
Je gedraagt je anders op straat dan op school, logisch. Maar hoe kunnen leerlingen gemakkelijk schakelen als ze niet weten wat de verwachtingen zijn binnen de schoolcultuur? Door de verwachtingen in beide culturen bespreekbaar te maken worden leerlingen bewust van het belang van respectvol communiceren.
Opdracht:
In tweetallen schrijven leerlingen op wat voor verwachtingen er heersen in de school- en straatcultuur. Klassikaal worden de verwachtingen besproken.
Leerdoelen:
Bekijk les
Verlies is iets wat iedereen een keer meemaakt in het leven. Elke leerling reageert anders op verlies en iedereen rouwt op zijn eigen manier. In deze les leren leerlingen wat rouw is en op welke manieren rouw zich kan uiten. Daarnaast krijgen de leerlingen handvatten hoe ze om kunnen gaan met rouw.
Opdracht:
De leerlingen gaan op hun eigen manier een groot verlies op papier zetten door bijvoorbeeld te tekenen of te schrijven. Hierin krijgen zij zelf de vrijheid te zoeken wat bij hun past. Mocht een leerling zich hier niet comfortabel bij voelen wordt er nagedacht over manieren om naasten te helpen.
Leerdoelen:
Bekijk les
Deze les is ontwikkeld na veel vraag naar een les over meidenvenijn. Echter noemen we het meeloopgedrag, omdat het woord meidenvenijn een verkeerde reactie kan oproepen uit de klas. Meidenvenijn is een heel specifiek geval van pesterij dat ontstaat door meeloopgedrag. Meidenvenijn zorgt voor een verstoorde dynamiek in de klas en kan een onveilige omgeving creëren voor leerlingen. In deze les leren de leerlingen over meeloopgedrag, hoe je deze specifieke vorm ervan kunt herkennen en krijgen de leerlingen tips hoe ze ermee om kunnen gaan.
Opdracht:
Aan het eind van de les schrijven leerlingen tips op om meeloopgedrag te voorkomen. Deze hangen ze vervolgens op in het lokaal.
Leerdoelen:
Bekijk les
In Nederland wonen veel mensen met een andere afkomst, onder wie ook medeleerlingen en docenten. Deze les leert leerlingen wat culturele diversiteit is en hoe om te gaan met deze culturele verschillen.
Opdracht:
De leerlingen maken voor zichzelf een mindmap met wat binnen hun cultuur belangrijk voor hen is.
Leerdoelen:
Bekijk les
Iedereen roddelt, want we praten allemaal wel eens over iemand die niet bij het gesprek aanwezig is. Roddelen is menselijk, dus zeggen dat het niet mag heeft geen zin. In plaats daarvan is het belangrijk om te weten waarom we roddelen en hoe je kunt voorkomen dat je met jouw roddels anderen kwaad doet of kwetst. In de kern van het verhaal krijgen de leerlingen het volgende mee: vertel de waarheid en roddel alleen als je daarmee iemand kunt helpen.
Opdracht:
Omdat iedereen wel ervaring heeft met roddelen, gaan leerlingen klassikaal het gesprek aan over roddelen.
Leerdoelen:
Bekijk les
De één vindt het fantastisch om nieuwe mensen te leren kennen. Een ander krijgt bij het idee al klotsende oksels. Maar het leren kennen van nieuwe mensen heeft veel voordelen.
Opdracht:
In deze les zetten de leerlingen elkaars verjaardagen in de agenda. Dit doen ze door zelfstandig iedereen in de klas een keer aan te spreken en te vragen naar hun verjaardag. Zo spreken ze wellicht nieuwe mensen en kunnen ze elkaar feliciteren als ze jarig zijn.
Leerdoelen:
Deze les is gemaakt in samenwerking met:
Mijn Planagenda®, Mers Bos (2023)
Bekijk les
Dit is de tweede les van de planreeks. Dit is de volledige reeks: Huiswerk noteren – Plannen in je agenda – Huiswerktijd inplannen – Leerwerk in stukken delen – Vakken afwisselen – Pomodoro methode – Prioriteren – Toetsstof noteren – Kracht van herhaling – Uitstelgedrag
Je agenda is niet alleen goed voor het opschrijven van je huiswerk. Je kunt deze ook heel goed gebruiken om in te plannen! In deze les leren leerlingen hoe ze in hun agenda het huiswerk van een week per dag kunnen noteren.
Opdracht:
Aan de hand van de methode van Mijn Planagenda® plannen de leerlingen hun huiswerk voor de komende week in. Als de klas deze agenda niet heeft, kunnen de leerlingen oefenen aan de hand van het document dat onder ‘Voorbereiding’ staat.
Leerdoelen:
Deze les is gemaakt in samenwerking met:
Mijn Planagenda®, Mers Bos (2023)
Bekijk les
Dit is de achtste les van de planreeks. Dit is de volledige reeks: Huiswerk noteren – Plannen in je agenda – Huiswerktijd inplannen – Leerwerk in stukken delen – Vakken afwisselen – Pomodoro methode – Prioriteren – Toetsstof noteren – Kracht van herhaling – Uitstelgedrag
Toetsweken brengen vaak veel stress met zich mee. Er wordt van diverse kanten veel van de leerlingen verwacht. Een juiste planning en overzicht creëren zijn hiervoor essentieel. Stap één is de toetsstof duidelijk noteren.
Opdracht:
De leerlingen noteren klassikaal de toetsstof voor komende toetsweek zodat iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt.
Leerdoelen:
Deze les is gemaakt in samenwerking met:
Mijn Planagenda®, Mers Bos (2023)
Bekijk les
Het ontvangen van cijfers levert bij iedereen bepaalde gevoelens op. Door een overzicht te maken van de behaalde cijfers krijg je een duidelijk beeld van je prestaties. Welke vakken gaan goed en voor welke vakken wil je hogere cijfers halen?
Opdracht:
De leerlingen maken een overzicht van hun cijfers en schrijven een plan hoe ze hun planning en/of leerstrategie kunnen veranderen om hun doelen te bereiken. Als een leerling geen hogere cijfers wil halen op een bepaald vak dan kunnen zij een plan schrijven voor een vak waar zij erg goed in zijn, zodat een andere leerling daarvan kan leren.
Leerdoelen:
Deze les is gemaakt in samenwerking met:
Mijn Planagenda®, Mers Bos (2023)
Bekijk les
De pauze tussen het leren in is bijna net zo belangrijk als de tijd dat leerlingen aan hun huiswerk zitten. Het is een moment om je ogen en brein rust te geven en je lichaam even te laten bewegen. Geen tijd dus om op je telefoon te zitten. In deze les krijgen leerlingen tips over hoe ze het meeste uit hun pauze kunnen halen.
Opdracht:
Op een vel papier tekenen de leerlingen acht keer een liggende acht. Dit doen ze eerst met hun goede hand, daarna met hun andere hand en als laatste met beide tegelijk.
Leerdoelen:
Deze les is gemaakt in samenwerking met:
Mijn Planagenda®, Mers Bos (2023)
Copyright © 2024 WellBased B.V. - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden en privacyverklaring