Download hier een pdf met alle lessen!
Sorteren op
Bekijk les
In deze les duiken we in de wereld van online challenges, met speciale aandacht voor de ‘choking challenge‘. Dit is een gevaarlijke trend waarbij jongeren zichzelf of anderen verstikken om een kortstondige roes te ervaren. In Nederland zijn al een aantal ernstige incidenten geweest. Deze gebeurtenissen onderstrepen het belang van bewustwording en educatie over de risico’s van dergelijke challenges.
Opdracht:
De leerlingen vormen groepjes van vier en kiezen een challenge die zij op sociale media hebben gezien en mogelijk gevaarlijk is. Ze onderzoeken het doel van de challenge, waarom mensen eraan meedoen en welke risico’s eraan verbonden zijn. Vervolgens bedenken ze manieren om te voorkomen dat anderen meedoen aan deze challenge en presenteren ze dit aan de klas.
Leerdoelen:
Bekijk les
Veel jongeren slapen slecht. De oorzaken hiervoor lopen uiteen van ergens over piekeren (huiswerk, vrienden, familie, gezondheid) tot mediagebruik en een veranderende hormoonhuishouding. In deze les leren leerlingen waarom het belangrijk is om te investeren in een goede nachtrust en wat ze zelf kunnen doen om beter te slapen.
Opdracht:
De leerlingen gaan 30 Seconds spelen met woorden gerelateerd aan slaap. In groepjes van vier proberen de leerlingen zo snel mogelijk alle woorden op de kaartjes aan elkaar uit te leggen.
Leerdoelen:
Bekijk les
Telefoongebruik onder leerlingen heeft een negatief effect op schoolprestaties. In deze les leren leerlingen waarom het soms zo lastig is om hun telefoon weg te leggen en worden ze zich bewust van wanneer zij hun telefoon gebruiken.
Opdracht:
Individueel reflecteren leerlingen op hun telefoongebruik. Wanneer gebruik je welke apps en waarvoor? Naar aanleiding van deze vragen bedenken ze voor welke apps het handig is om de notificaties uit te zetten en/of een tijdslimiet in te stellen.
Leerdoelen:
Bekijk les
Waarschuwing: Deze les gaat over verslaving en kan voor sommigen een lastig onderwerp of een trigger zijn.
Verslaving heeft een diepe impact op iemand en op de omgeving van deze persoon. Deze les behandelt de verschillende fases van verslaving die iemand doorloopt en waaraan verslaving te herkennen is. Ook krijgen de leerlingen handvatten hoe ze iemand in hun omgeving kunnen helpen die verslaafd is.
Opdracht:
Leerlingen schrijven een persoonlijke brief aan hun beste vriend(in) die moeite heeft om te stoppen met vapen. In de brief bieden ze advies en steun.
Leerdoelen:
Bekijk les
Iedereen roddelt, want we praten allemaal wel eens over iemand die niet bij het gesprek aanwezig is. Roddelen is menselijk, dus zeggen dat het niet mag heeft geen zin. In plaats daarvan is het belangrijk om te weten waarom we roddelen en hoe je kunt voorkomen dat je met jouw roddels anderen kwaad doet of kwetst. In de kern van het verhaal krijgen de leerlingen het volgende mee: vertel de waarheid en roddel alleen als je daarmee iemand kunt helpen.
Opdracht:
Omdat iedereen wel ervaring heeft met roddelen, gaan leerlingen klassikaal het gesprek aan over roddelen.
Leerdoelen:
Bekijk les
Nepnieuws komen we steeds vaker tegen, maar hoe herken je dit? Daarvoor moet je goed je bronnen controleren en zelf kritisch blijven nadenken.
Opdracht:
Leerlingen krijgen verschillende fragmenten en video’s te zien. In tweetallen onderzoeken ze welke nieuwtjes echt en welke nep zijn.
Leerdoelen:
Bekijk les
Wat omschrijft een leerling nou echt? Deze les is een laagdrempelige manier voor leerlingen om elkaar beter te leren kennen en zichzelf open te stellen.
Opdracht:
In groepen van vier stellen de leerlingen zichzelf voor. Ze mogen hierbij niet praten en alleen foto’s laten zien op hun telefoon. De foto’s vertellen hun verhaal. Achteraf moeten de leerlingen wat over elkaar vertellen.
Leerdoelen:
Bekijk les
De mobiele telefoon bepaalt een groot deel van het leven van veel leerlingen en kan dus veel zeggen over iemand. In deze les bespreken leerlingen hun favoriete apps.
Opdracht:
Leerlingen kiezen drie apps waar ze absoluut niet zonder kunnen. Daarna presenteren ze in groepen van vier hun keuze aan elkaar en lichten deze toe. Deze opdracht kan ook gedaan worden zonder telefoon.
Leerdoelen:
Copyright © 2024 WellBased B.V. - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden en privacyverklaring
Bekijk les
Cyberpesten
Bekijk les