Download hier een pdf met alle lessen!
Sorteren op
Bekijk les
Effectief leren is niet altijd eenvoudig, maar door af te wisselen in plaats van te “blokken” (lang achter elkaar hetzelfde doen), onthouden leerlingen de stof beter en kunnen ze die flexibeler toepassen. Dit principe heet interleaving. Het afwisselen tussen verschillende onderwerpen of vaardigheden zorgt voor meer uitdaging en activeert het brein. Dit is vooral effectief nadat de basis van een onderwerp is geleerd. Hoewel het moeilijker voelt, levert het op de lange termijn betere resultaten op.
Opdracht:
De leerlingen pakken huiswerk of oefeningen van een vak en analyseren hoe deze zijn opgebouwd. Ze onderzoeken of ze vaak hetzelfde trucje herhalen of dat de opdrachten al variatie bevatten. Vervolgens bedenken ze een nieuwe volgorde om de opdrachten afwisselend te maken.
Leerdoelen:
Bekijk les
Herlezen lijkt een goede manier om te leren, maar geeft vaak een vals gevoel van beheersing. Dit komt doordat je hersenen de woorden herkennen zonder de inhoud echt actief op te slaan. In deze les ontdekken de leerlingen dat actief leren nodig is om leerstof op te slaan in het langetermijngeheugen.
Opdracht:
De leerlingen lezen een tekst aandachtig door en leggen deze vervolgens weg. Daarna schrijven ze zoveel mogelijk op wat ze zich herinneren. Vervolgens pakken ze de tekst er opnieuw bij om te zien wat ze daadwerkelijk hebben onthouden en welke onderdelen ze vergeten zijn. Deze techniek heet ‘braindumpen’ en zorgt ervoor dat je meer informatie opslaat in je langetermijngeheugen.
Leerdoelen:
Bekijk les
In deze les leren leerlingen hoe ze leerstof beter kunnen opslaan in hun langetermijngeheugen als ze eerst hun voorkennis over een onderwerp activeren voordat ze nieuwe informatie leren. Door bewust stil te staan bij wat ze al weten, kunnen leerlingen verbanden leggen, wat hun begrip en geheugen voor het nieuwe onderwerp versterkt. Deze leerstrategie is vooral effectief bij uitgebreide teksten of onderwerpen met veel samenhangende informatie.
Opdracht:
De leerlingen kiezen een hoofdstuk dat ze binnenkort moeten leren voor een toets. Door eerst naar de titel en de kopjes te kijken, denken ze na over wat ze al weten over het onderwerp. Vervolgens maken ze een woordweb met het hoofdonderwerp in het midden en vullen daaromheen hun voorkennis in. Daarna lezen ze, als er tijd over is, het hoofdstuk door om het effect van voorkennis activeren te ervaren.
Leerdoelen:
Bekijk les
De les heeft als doel om leerlingen bewust te maken van de valkuilen bij passief leren en kennis te laten maken met verschillende leerstrategieën. Door actief met de leerstof aan de slag te gaan, zoals het uitleggen aan anderen en het gebruiken van ezelsbruggetjes en visuele hulpmiddelen, kunnen zij de stof beter onthouden en begrijpen.
Opdracht:
Leerlingen ontvangen een document met diverse leerstrategieën en mogelijke valkuilen. Vervolgens gebruiken ze het werkblad om te reflecteren op hun eerdere toetsen en te beoordelen welke strategieën effectief waren en welke niet. Daarna stellen ze voor de komende toetsweek een gedetailleerd plan op per toets, waarin ze aangeven hoe ze de verschillende leerstrategieën kunnen toepassen om zich optimaal voor te bereiden.
Leerdoelen:
Bekijk les
Dit is de negende les van de planreeks. Dit is de volledige reeks: Huiswerk noteren – Plannen in je agenda – Huiswerktijd inplannen – Leerwerk in stukken delen – Vakken afwisselen – Pomodoro methode – Prioriteren – Toetsstof noteren – Kracht van herhaling – Uitstelgedrag
In deze les wordt er aandacht besteed aan waarom leerstof herhalen nou zo goed werkt. Aan de hand van Hermann Ebbinghaus’ werk worden er effectieve leerstrategieën besproken. Zijn vergeetcurve laat zien dat we snel informatie vergeten als we het niet herhalen. Leerlingen ontdekken waarom echt begrijpen en regelmatig herhalen beter werkt dan last-minute stampen. Praktisch en effectief voor elk vak!
Opdracht:
Leerlingen maken individueel een planning voor een toets die ze over een paar weken hebben.
Leerdoelen:
Bekijk les
Iedereen leert anders en de ene strategie werkt beter dan de andere. Een zestal leerstrategieën worden gekoppeld aan de eigenschappen van dieren. De strategie van de slak lijkt langzaam, maar zorgt ervoor dat leerlingen de stof sneller en beter onthouden.
Opdracht:
Individueel bedenken leerlingen in welk dier zij zich het meest herkennen. Vervolgens bespreken ze in viertallen hun antwoorden en bedenken ze hoe ze de methode van de slak bij ieder vak het beste kunnen toepassen.
Leerdoelen:
Deze les is gemaakt in samenwerking met:
lerenlerenmethode.nl ® en leerlingleertleren.nl ®
Bekijk les
Het ontvangen van cijfers levert bij iedereen bepaalde gevoelens op. Door een overzicht te maken van de behaalde cijfers krijg je een duidelijk beeld van je prestaties. Welke vakken gaan goed en voor welke vakken wil je hogere cijfers halen?
Opdracht:
De leerlingen maken een overzicht van hun cijfers en schrijven een plan hoe ze hun planning en/of leerstrategie kunnen veranderen om hun doelen te bereiken. Als een leerling geen hogere cijfers wil halen op een bepaald vak dan kunnen zij een plan schrijven voor een vak waar zij erg goed in zijn, zodat een andere leerling daarvan kan leren.
Leerdoelen:
Deze les is gemaakt in samenwerking met:
Mijn Planagenda®, Mers Bos (2023)
Bekijk les
Het is belangrijk dat leerlingen bewust zijn van het verschil tussen passief en actief leren. Wanneer je een tekst doorleest en hier en daar een woord onderstreept, nemen je hersenen niet actief informatie op. Lesstof uit je hoofd herhalen, aan iemand uitleggen of technieken als flashcards, zijn voorbeelden van actief leren. Wat flashcards zijn wordt in deze les uitgelegd.
Opdracht:
Leerlingen maken voor zichzelf flashcards. Op de ene kant zetten ze een woord, begrip of vraag en aan de andere kant de bijbehorende vertaling, uitleg of het antwoord. Op deze manier kunnen zij zichzelf overhoren. Het Leitnersysteem helpt leerlingen deze kaarten effectief te gebruiken in de aanloop naar een toets.
Leerdoelen:
Bekijk les
Op school moet je van alles leren. Soms is een bepaald rijtje, volgorde of betekenis moeilijk te onthouden. Een geheugensteuntje in de vorm van een gekke zin of een vreemd woord kan dan helpen. Oftewel, een ezelsbruggetje. Tijdens deze les leren de leerlingen hoe ezelsbruggetjes kunnen helpen om iets te onthouden.
Opdracht:
De leerlingen gaan individueel minstens drie ezelsbruggetjes maken voor de stof die ze nu aan het leren zijn.
Leerdoelen:
Bekijk les
Onderzoek heeft uitgewezen dat iemand efficiënter leert als hij zijn linker- én rechterhersenhelft tegelijk gebruikt. Dit doe je door naast tekstueel ook visueel bezig te zijn. Deze les leert leerlingen dat je niet goed hoeft te zijn in tekenen om beeldende elementen te gebruiken in je samenvatting of aantekeningen.
Opdracht:
Leerlingen nemen een samenvatting die ze al eerder hebben gemaakt of maken een nieuwe samenvatting en proberen hier tekeningen aan toe te voegen.
Leerdoelen:
Bekijk les
Er bestaan veel geheugentechnieken om ‘rijtjes’ beter te onthouden. Deze les geeft een voorbeeld van een eeuwenoude techniek: het geheugenpaleis/loci-systeem.
Opdracht:
Om de geheugentechniek te oefenen proberen leerlingen aan de hand van tijdperken uit de geschiedenis hun eigen geheugenpaleis te maken.
Leerdoelen:
Bekijk les
Even niet op een naam kunnen komen of de titel van een lied niet meer weten is niet altijd even erg, maar het kan wel frustrerend zijn als zoiets op een toets gebeurt. In deze les leren leerlingen dat deze informatie vaak wél ergens in de hersenen zit opgeslagen, maar dat de route ernaartoe zoek is. Er worden handvatten gegeven om hiermee om te gaan en hoe dit te voorkomen.
Opdracht:
Je kunt verschillende manieren kiezen om de hersenen van je leerlingen even rust te geven of juist te trainen. Als je hun hersenen wilt trainen, laat je de leerlingen sudoku’s doen. Als ze even rust nodig hebben, kunnen ze 5-10 minuten naar buiten om een luchtje te scheppen.
Leerdoelen:
Bekijk les
Onderzoek toont aan dat mensen efficiënter leren wanneer ze zowel hun linker- als rechterhersenhelft tegelijkertijd gebruiken. Dit gebeurt door naast tekst ook visuele elementen te gebruiken. In deze les leren leerlingen bewust te worden van hun beide hersenhelften en hoe mensen over het algemeen denken. Dit denken, dat in categorieën en radiaal plaatsvindt, lijkt op een mindmap: een combinatie van tekst en beeld. Met deze methode kunnen leerlingen op een effectieve manier de leerstof samenvatten.
Opdracht:
Leerlingen oefenen aan de hand van de tips in de video met het maken van een mindmap.
Leerdoelen:
Bekijk les
Een samenvatting maken van een hoofdstuk tijdens het leren werkt zeer effectief. Het kan echter lastig zijn om in te schatten wat en hoeveel je erin verwerkt als je dit niet vaak doet. In deze les leren leerlingen over het nut en de basis van samenvatten aan de hand van een voorbeeld.
Opdracht:
De leerlingen maken een samenvatting over een hoofdstuk van een vak waar ze nu mee bezig zijn.
Leerdoelen:
Copyright © 2024 WellBased B.V. - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden en privacyverklaring