Download hier een pdf met alle lessen!
Sorteren op
Bekijk les
In deze les duiken we in de wereld van online challenges, met speciale aandacht voor de ‘choking challenge‘. Dit is een gevaarlijke trend waarbij jongeren zichzelf of anderen verstikken om een kortstondige roes te ervaren. In Nederland zijn al een aantal ernstige incidenten geweest. Deze gebeurtenissen onderstrepen het belang van bewustwording en educatie over de risico’s van dergelijke challenges.
Opdracht:
De leerlingen vormen groepjes van vier en kiezen een challenge die zij op sociale media hebben gezien en mogelijk gevaarlijk is. Ze onderzoeken het doel van de challenge, waarom mensen eraan meedoen en welke risico’s eraan verbonden zijn. Vervolgens bedenken ze manieren om te voorkomen dat anderen meedoen aan deze challenge en presenteren ze dit aan de klas.
Leerdoelen:
Bekijk les
Sociale, emotionele en fysieke grenzen zijn persoonlijk en verschillen per situatie. Door je eigen grenzen te stellen kom je voor jezelf op, krijg je meer zelfvertrouwen, voel je je meer tevreden en ervaar je minder stress. Maar het herkennen én aangeven van je eigen grenzen is niet gemakkelijk.
Opdracht:
De video omschrijft verschillende scenario’s. Na ieder scenario komen er vragen in beeld die klassikaal besproken worden.
Leerdoelen:
Bekijk les
Sexting (het delen van seksueel getinte berichten, foto’s of video’s via digitale media) gebeurt steeds meer onder jongeren. Dit kan leuk zijn, maar het kan ook misgaan als er bijvoorbeeld een naaktfoto uitlekt. Deze les gaat over hoe sexting leuk kan blijven en wat je kan doen als er toch iets gebeurt waar je geen toestemming voor hebt gegeven.
Opdracht:
Leerlingen worden gestimuleerd over het onderwerp na te denken door zelf een jongerencampagne erover vorm te geven. Ze maken een poster met hun eigen tips om sexting leuk en veilig te houden.
Leerdoelen:
Bekijk les
Deze les laat leerlingen zien waarom het in sociale situaties belangrijk is om zelf te blijven nadenken. Vind ik dit normaal? Wil ik dit eigenlijk wel? Er wordt gekeken naar de positieve en negatieve kant van groepsdruk, een fenomeen waar je, zeker als jongere, veel mee te maken kunt krijgen.
Opdracht:
In groepen van vier bedenken leerlingen mogelijke reacties om onder groepsdruk uit te komen in voorgestelde situaties.
Leerdoelen:
Bekijk les
In deze les leren leerlingen over de comfortzone, groeizone en stresszone. Ze worden uitgedaagd om af en toe uit hun comfortzone te stappen om te kunnen groeien en avonturen te beleven zonder zichzelf te veel onder druk te zetten.
Opdracht:
In groepen van vier bedenken de leerlingen minimaal vijf dingen waarmee ze uit hun comfortzone kunnen stappen, zonder in hun stress-zone te komen. Klassikaal worden de antwoorden besproken. Elke leerling kiest vervolgens één ding om binnen een week uit te voeren.
Leerdoelen:
Bekijk les
Leerlingen leren hun grenzen aan te geven aan de hand van de 1:2:1 methode. Hierbij hou je rekening met een ander en praat je hem of haar geen schuldgevoel aan.
Opdracht:
De leerlingen krijgen één of meer scenario’s (afhankelijk van hoeveel tijd je hebt) en bespreken in tweetallen hoe ze de 1:2:1 methode kunnen gebruiken om hun grenzen aan te geven.
Leerdoelen:
Bekijk les
Leerlingen leren aan de hand van het 4G-model het belang van feedback geven. Als je deze 4G’s in je feedback gebruikt, is het duidelijk voor de ander wat je dwars zit en weet de ander ook welk gedrag hij of zij moet veranderen. Als het gedrag niet verandert terwijl je het meerdere keren hebt gevraagd, gebruiken leerlingen een 5e G. Deze les kun je het beste gebruiken als de leerlingen net met elkaar hebben samengewerkt aan een werkstuk of project.
Opdracht:
In tweetallen geven de leerlingen feedback aan elkaar om te oefenen.
Leerdoelen:
Copyright © 2024 WellBased B.V. - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden en privacyverklaring