Download hier een pdf met alle lessen!
Sorteren op
Bekijk les
Het idee van leerstijlen stelt dat leerlingen het beste leren wanneer informatie wordt aangeboden op een manier die aansluit bij hun voorkeur, zoals visueel, auditief of kinesthetisch. Hoewel deze theorie populair is, toont wetenschappelijk onderzoek aan dat er geen bewijs is dat leren volgens een specifieke leerstijl effectiever is. In werkelijkheid leidt een combinatie van verschillende leerstrategieën tot beter begrip en langere retentie van informatie.
Opdracht:
De leerlingen zoeken in een schoolboek informatie over een onderwerp waarover ze binnenkort een toets hebben. Ze bedenken drie mogelijke toetsvragen en schrijven deze op. Daarna sluiten ze het boek. Vervolgens maken ze een tekening of grafiek om de stof visueel weer te geven. Daarna leggen ze aan een klasgenoot uit wat ze hebben geleerd. Tot slot proberen ze de vragen uit hun hoofd te beantwoorden.
Leerdoelen:
Bekijk les
In deze les leren de leerlingen dat de hersenen van iemand met ADHD of autisme op een andere manier werken. Dit kan bepaalde uitdagingen met zich meebrengen, maar ook unieke talenten en sterke kanten naar voren laten komen die mensen zonder ADHD of autisme misschien niet hebben.
Opdracht:
Leerlingen bespreken in kleine groepjes een aantal situaties waarin een klasgenoot met ADHD of autisme ergens last van heeft.
Leerdoelen:
Bekijk les
Dit is een vervolg op de les Toetsweek voorbereiden.
In deze les blikken leerlingen terug op hun toetsweek. Ze evalueren welke strategieën effectief waren en welke verbeterd kunnen worden. Door te reflecteren op hun leerstrategieën kunnen leerlingen hun toetsvoorbereiding verbeteren.
Opdracht:
De leerlingen evalueren hun voorbereiding op de toetsweek door hun leerstrategieën te analyseren. Welke leerstrategieën waren effectief en welke niet? Eerst bekijken ze samen een evaluatie van een klasgenoot, daarna reflecteren leerlingen op hun eigen aanpak en bedenken manieren om hun leergewoontes te verbeteren. Ze vullen een werkblad in en bespreken hun inzichten met hun buur.
Leerdoelen:
Bekijk les
Veel mensen denken dat talent betekent dat je ergens uitzonderlijk goed in moet zijn. Dit is een exclusieve visie op talent: je hebt het of je hebt het niet. In deze les kijken we naar een inclusieve visie op talent. Hierbij gaat het niet om hoe goed je ergens in bent, maar om wat een activiteit met jou doet. Je hebt talent voor iets als het vanzelf lijkt te gaan, je er energie van krijgt en er helemaal in opgaat.
Opdracht:
De leerlingen onderzoeken hun talenten aan de hand van een vragenlijst. Ze kiezen bij elke vraag het antwoord dat het best bij hen past. Hierdoor krijgen ze inzicht in activiteiten waarvan ze in een flow raken, energie krijgen en voldoening ervaren.
Leerdoelen:
Bekijk les
Jezelf overhoren is een effectieve manier voor leerlingen om te controleren of ze de toetsstof echt begrijpen en goed hebben onthouden. Dit kan met technieken zoals flashcards, het hardop uitleggen van de stof of het opschrijven van alles wat ze nog weten zonder hun boek erbij. Maar er zijn ook valkuilen. Daarover leren de leerlingen in deze les.
Opdracht:
De leerlingen overhoren zichzelf over een recente les waarin toetsstof is besproken. Ze schrijven op een leeg vel papier zoveel mogelijk op over wat ze nog weten, zonder hun boek of aantekeningen erbij te gebruiken. Vervolgens vergelijken ze hun antwoorden met hun boek of aantekeningen, vullen ontbrekende informatie aan en verbeteren zichzelf.
Leerdoelen:
Bekijk les
Hulp vragen kan soms spannend zijn, maar het is een belangrijke vaardigheid. In deze les leren leerlingen in vijf stappen hoe ze hulp kunnen vragen en oefenen ze met realistische scenario’s.
Opdracht:
De leerlingen oefenen met hulp vragen aan de hand van realistische situaties. Individueel bedenken ze wie ze om hulp kunnen vragen, waarom die persoon geschikt is en hoe ze dit kunnen aanpakken. Niet om hulp vragen is geen optie. Tijdens de klassikale nabespreking worden verschillende benaderingen besproken.
Leerdoelen:
Bekijk les
In deze les leren leerlingen wat een debat is en hoe ze effectief kunnen debatteren. Daarmee ontwikkelen ze belangrijke vaardigheden, zoals kritisch denken, overleggen, overtuigend spreken, goed luisteren en je verplaatsen in een ander. De klas voert drie keer een gestructureerd debat over een andere stelling. Een jury beoordeelt welk team het beste debatteert op basis van argumentatie, presentatie en samenwerking.
Opdracht:
De leerlingen oefenen met debatteren. Verdeel de klas in 3 groepen: voorstanders, tegenstanders en juryleden. Bespreek duidelijk welke rol iedere groep heeft. Doe dit per stelling. Voor- en tegenstanders geven om de beurt hun argumenten. De groep met juryleden roept een winnaar uit gelet op debatvaardigheden, houding en samenwerking.
Leerdoelen:
Bekijk les
Het kan spannend zijn om aan iemand te vertellen hoe je je voelt of wat je meemaakt, maar het is juist waardevol. Uit onderzoek blijkt dat je je beter voelt en minder alleen bent wanneer je je gevoelens deelt. Anderen kunnen je dan steunen en begrijpen, wat een groot verschil kan maken.
Opdracht:
De leerlingen werken in tweetallen en beantwoorden vragen over hun gevoelens. Ze beginnen met het opschrijven van antwoorden op een werkblad. Daarna bespreken ze deze om beurten met hun partner. Tijdens het gesprek reageren ze op elkaar door begrip te tonen en door te vragen.
Leerdoelen:
Bekijk les
Ramadan is een heilige maand in de Islam waarin moslims vasten van zonsopkomst tot zonsondergang. Het is een tijd voor bezinning, discipline en het versterken van de band met het geloof. Ramadan eindigt met het feest Eid al-Fitr, waarbij liefdadigheid ook een rol heeft.
Opdracht:
Leerlingen maken in viertallen een kruiswoordpuzzel.
Leerdoelen:
Bekijk les
In deze les duiken we in de wereld van online challenges, met speciale aandacht voor de ‘choking challenge‘. Dit is een gevaarlijke trend waarbij jongeren zichzelf of anderen verstikken om een kortstondige roes te ervaren. In Nederland zijn al een aantal ernstige incidenten geweest. Deze gebeurtenissen onderstrepen het belang van bewustwording en educatie over de risico’s van dergelijke challenges.
Opdracht:
De leerlingen vormen groepjes van vier en kiezen een challenge die zij op sociale media hebben gezien en mogelijk gevaarlijk is. Ze onderzoeken het doel van de challenge, waarom mensen eraan meedoen en welke risico’s eraan verbonden zijn. Vervolgens bedenken ze manieren om te voorkomen dat anderen meedoen aan deze challenge en presenteren ze dit aan de klas.
Leerdoelen:
Bekijk les
53% van de jongeren geeft aan op school geen of te weinig informatie te hebben gekregen over betrouwbare anticonceptiemiddelen (Rutgers, 2023). Ook neemt het gebruik ervan onder jongeren af. Genoeg redenen dus om daar in je mentorles aandacht aan te besteden. In deze les leren jongeren over betrouwbare anticonceptiemiddelen, zodat ze goed geïnformeerde keuzes kunnen maken.
Opdracht:
De leerlingen zetten zelfstandig in het werkblad bij iedere afbeelding van anticonceptie de juiste benaming. Daarna bespreken ze met hun buur hoe ieder middel werkt, waar je het kan verkrijgen en hoe vaak je het gebruikt.
Leerdoelen:
Bekijk les
Effectief leren is niet altijd eenvoudig, maar door af te wisselen in plaats van te “blokken” (lang achter elkaar hetzelfde doen), onthouden leerlingen de stof beter en kunnen ze die flexibeler toepassen. Dit principe heet interleaving. Het afwisselen tussen verschillende onderwerpen of vaardigheden zorgt voor meer uitdaging en activeert het brein. Dit is vooral effectief nadat de basis van een onderwerp is geleerd. Hoewel het moeilijker voelt, levert het op de lange termijn betere resultaten op.
Opdracht:
De leerlingen pakken huiswerk of oefeningen van een vak en analyseren hoe deze zijn opgebouwd. Ze onderzoeken of ze vaak hetzelfde trucje herhalen of dat de opdrachten al variatie bevatten. Vervolgens bedenken ze een nieuwe volgorde om de opdrachten afwisselend te maken.
Leerdoelen:
Bekijk les
Kerstmis is een religieuze Christelijke feestdag waarop de geboorte van Jezus wordt gevierd. In deze les ontdekken de leerlingen de oorsprong, geschiedenis en hedendaagse tradities van kerst.
Opdracht:
De leerlingen spelen in groepjes van vier een kerstquiz. De docent toont via een PowerPoint quizvragen over kerst. De leerlingen overleggen per groepje over de juiste antwoorden en proberen zoveel mogelijk punten te scoren.
Leerdoelen:
Bekijk les
Herlezen lijkt een goede manier om te leren, maar geeft vaak een vals gevoel van beheersing. Dit komt doordat je hersenen de woorden herkennen zonder de inhoud echt actief op te slaan. In deze les ontdekken de leerlingen dat actief leren nodig is om leerstof op te slaan in het langetermijngeheugen.
Opdracht:
De leerlingen lezen een tekst aandachtig door en leggen deze vervolgens weg. Daarna schrijven ze zoveel mogelijk op wat ze zich herinneren. Vervolgens pakken ze de tekst er opnieuw bij om te zien wat ze daadwerkelijk hebben onthouden en welke onderdelen ze vergeten zijn. Deze techniek heet ‘braindumpen’ en zorgt ervoor dat je meer informatie opslaat in je langetermijngeheugen.
Leerdoelen:
Bekijk les
In deze les leren leerlingen hoe ze leerstof beter kunnen opslaan in hun langetermijngeheugen als ze eerst hun voorkennis over een onderwerp activeren voordat ze nieuwe informatie leren. Door bewust stil te staan bij wat ze al weten, kunnen leerlingen verbanden leggen, wat hun begrip en geheugen voor het nieuwe onderwerp versterkt. Deze leerstrategie is vooral effectief bij uitgebreide teksten of onderwerpen met veel samenhangende informatie.
Opdracht:
De leerlingen kiezen een hoofdstuk dat ze binnenkort moeten leren voor een toets. Door eerst naar de titel en de kopjes te kijken, denken ze na over wat ze al weten over het onderwerp. Vervolgens maken ze een woordweb met het hoofdonderwerp in het midden en vullen daaromheen hun voorkennis in. Daarna lezen ze, als er tijd over is, het hoofdstuk door om het effect van voorkennis activeren te ervaren.
Leerdoelen:
Bekijk les
Deze les bereidt leerlingen voor op het driehoeksgesprek, waarin ze samen met hun ouders of verzorgers en mentor praten over hun voortgang en welzijn. In Catwise hebben ze hun actieplan en reflectie ingevuld; dit vormt de basis voor het gesprek. Tijdens het driehoeksgesprek gebruiken ze Catwise om hun doelen en gemaakte afspraken door te nemen en waar nodig aan te passen.
Opdracht:
De leerlingen ontvangen een voorbereidingsformulier met vragen over hun ervaringen, actieplan en reflectie uit Catwise. Ze vullen dit formulier zelfstandig in en nemen het mee naar het driehoeksgesprek.
Leerdoelen:
Bekijk les
In deze les leren leerlingen hoe ze een effectief actieplan opstellen in Catwise, gericht op hun persoonlijke doelen en aandachtspunten. Ze gebruiken de SMART-methode om concrete en haalbare doelen te formuleren.
Opdracht:
De leerlingen stellen in Catwise een actieplan op. Het plan wordt uiteindelijk besproken tijdens het driehoeksgesprek met hun mentor en ouders of verzorgers.
Leerdoelen:
Bekijk les
In een fijne klas voelt iedereen zich welkom en gerespecteerd. Maar wat maakt iemand eigenlijk een fijne klasgenoot? En welk gedrag zorgt ervoor dat iedereen zich welkom voelt in de klas? In deze les onderzoeken de leerlingen wat voor hun klas het antwoord is op deze twee vragen.
Opdracht:
In groepjes van vier bespreken de leerlingen wat ze belangrijk vinden in de omgang met hun klasgenoten. Ze maken een lijst van welk gedrag wel en niet past in de klas, en welke eigenschappen een fijne klasgenoot heeft. De uitkomsten worden klassikaal besproken, waarna de klas gezamenlijk 10 afspraken maken over hoe ze met elkaar omgaan.
Leerdoelen:
Copyright © 2024 WellBased B.V. - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden en privacyverklaring